Ételeink

Levendulás madártej

Sokat gondolkodtam azon, milyen finomságot kellene készítenem ezen a márciusi ünnepnapon, amit mindenki szívesen elfogyaszt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem volt kedvem hosszú órákat a konyhában tevékenykedni, így mindenképpen valami egyszerű desszerten törtem a fejem. Első ötlet, hogy a cukrászdából hozzunk valami mennyei csodát, megtámogatva a ‘mihamarabb hagyjam el a konyhát’ hangulatomat. Isti kedves mosollyal az arcán közölte, hogy ma március 15. van, ebből kifolyólag nem sok cukrászat van nyitva itt a környéken. Valóban, ezt a problémát nem lehet megugrani, így tovább morfondíroztam :)
A legjobb ötletnek, amivel nem tudok melléfogni a gyerekeknél a madártej bizonyult. Gyorsan végig gondoltam, hogy minden hozzávaló van itthon, így egyből hozzá is láttunk Zselykével az elkészítésének. Azt el kell mondanom, hogy Zselyke imád sütni, főzni, sokszor segít nekem a konyhában, sőt olykor átveszi az irányítást a fakanál felett, én meg a kukta szerepét töltöm be.
Abban megegyeztünk már az elején, hogy a madártejet meg fogjuk bolondítani valamilyen általunk kedvelt ízzel, ami a levendula lett.
Leírom nektek ezt a végtelen egyszerű receptet, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez. A mennyiségeket természetesen el lehet felezni, mert az enyém hat fős családra van tervezve :)
Végy hozzá:
– 12 dl rizs tejet/boci tejet
– 8db tojást
– egy csipet sót
– 12 dkg (bio) nádcukrot
– 2 rúd vaníliát
– 2 evőkanál levendula virágot
Kezdésnek kikapartam a vanília rudak magjait, amit összekevertem a szárított levendula virággal. Mindezt beletettem a rizstejbe és elkezdtem összeforralni. Mielőtt leszűrtem egy órát hagytam állni, hogy összeérjenek az ízek. Ha rizstejjel készítitek, akkor azt tanácsolom, hogy ne kalciumossal csináljátok, attól az íze és az állaga is kicsit más lesz. Ezalatt Zselyke szétválogatta a tojásokat, a sárgáját pedig felverte jó habosra 8dkg cukorral. A tűzhelyre visszatettük miután beleszűrtük a levendulás tejet, folyamatos kevergetés mellett lassú fokozaton sűrűvé főzte az én lánykám. Tojásfehérjét a maradék cukorral egy csipetnyi sóval habbá vertem, amit forró vízben keménnyé főztem. A felhőszerű habokat óvatosan átmertük a sűrű vaníliás, levendulás lébe és csak arra kellett várnunk, hogy a teraszon szépen kihűljön. Készen is van, lassan lehet tálalni :)
Szeretem ezt a receptet, mert össze lehet benne két embernek dolgozni és nincsen vele sok tennivaló. Ezek a lányos főzések teret adnak titkos beszélgetésekre, amiket Zselykével annyira szeretünk, súgunk-búgunk mindenféléről.
Tálaláskor savanyú gyümölcsöt adok hozzá, kevés(!) levendula virággal szóróm meg a madártej tetejét, ami szép a szemnek és finom illatot áraszt.
Nálunk nagy kedvenc még a gyömbéres vagy a mentás madártej is.

1 Comment

  1. erika.hazafi@gmail.com

    Ez nagyon szuperül hangzik. Biztosan ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.