Élet & stílus

Így fotózok én!

Sosem gondoltam volna, hogy a közeljövőben arról fogok írni, miként készítem a képeimet. Sőt…Őszintén megvallva iszonyúan meglepődtem, amikor azt kérdeztétek tőlem fotós vagyok-e. Nem vagyok, még éppen amatőrnek sem nevezném magam, hisz nem sokat értek a komolyabb gépekhez, szerkesztésekhez.
Egyszerűen imádok fényképezni, tán több időt töltök ezzel, mint az átlag emberek, de ennyi az egész! Próbálom elkapni és megmutatni a szívemnek kedves hangulatot, amit a családom és az otthonunk jelent.
Nem fogok óriási nagy titkokat elárulni, hisz nem is tudok mit!

 

Az instagramra feltöltött képeimet eddig okostelefonnal készítettem. Ráadásul nem is nevezném csúcskategóriás mobilnak, egy Honor 8-as készülékem van, amit én kimondottan szeretek. /#nemreklám :)/ Véleményem szerint baromi jó képeket lehet vele lőni, a dupla kamerája amire nekem kellett teljesen megfelelt. Úgy hiszem maximálisan kihasználtam ennek a masinának a tudását.

 

Az elmúlt hetekben már kimondottan éreztem, hogy korlátokba ütközök és nem tudom megvalósítani azt a minőséget vagy tartalmat, amit szeretnék, éppen ezért beszereztem egy MILC (azaz tükör nélküli cserélhető objektíves ) fényképezőgépet, ami rendelkezik wifi kapcsolattal és kicsi a váza, így mindig a táskámba tudom dobni, ha éppen elindulunk valahová. Nem vágytam hatalmas méretű, külön táskás kamerára, mert tapasztalatból tudom, hogy akkor ismételten csak a mobilom kerülne elő. Így most ezzel a fotómasinával próbálkozom, azt mindenesetre érzem, hogy az eddigiekhez képest ez egy komolyabb műfaj számomra és sokat kell még gyakorolnom, hogy olyan képek szülessenek, mint amilyeneket szeretnék.

 

A másik nagy kérdés az volt, milyen képszerkesztőt használok mielőtt feltöltöm a képeimet? Ciki vagy nem ciki, de semmilyen nagy névvel nem tudok szolgálni ezen a téren. A telefonomban vagy az instagramon található legalapabb képszerkesztő programmal szoktam utólag egy kis finomítást végezni. Van 2-3 kedvenc effektem, amiket szívesen használok, attól függően, hogy melyik illik jobban az aktuális hangulathoz. Ezt soha nem szoktam ráhagyni 100%-osan, az én szememnek az “too much” lenne, emiatt minden esetben visszaveszem körülbelül 35%-ra. Általában a fényerőn, srtuktúrán, árnyékon és ehhez hasonló kimondottan alap minőségeken szoktam még állítani az én ízlésvilágomnak megfelelően.
Ami miatt mégis ennyire összhangban vannak a képeim, szerintem ez a látásmódom és az a színvilág amiben mozgok. Mint ahogyan a ruháinkban és azt otthonunkban sem jellemzőek a rikító, erős színek, így a fotóimon sem látom ezeket a minőségeket szívesen, sokkal inkább a lágy tónusok, fehér, világos és pasztell, amik dominálnak. Ez az a színvilág amiből nem szeretek kilépni, ezeken a határokon belül tudok kiteljesedni és látom meg magam számára a szépet.

 

 

Közel állnak a lelkemhez azok a fotók, amik nem teljesen spontán készülnek, hanem egy kissé meg vannak komponálva és úgy adnak át egy fajta hangulatot. Szeretek ezekkel a szituációkkal játszani, szívesen használok ilyen esetben akár állványt és időzítőt, ha azt szeretném, hogy én is vagy esetleg mind a hatan /nemsokára 7-en :) /rajta legyünk a felvételen.
Szerencsém van a gyerekekkel, mert igazán készségesek és jól fogadják, hogy ennyit fényképezem őket, nagyon egységesen, összeszokottan mozdulunk egy egy ilyen alkotásnál. Mondhatni beletanultak az évek alatt :) Azt szeretem a legjobban, amikor ők találnak ki egy beállítást vagy látnak meg egy számukra kedves  pillanatot az éppen megélt szituációban. Ebben Zselyke kimondottan kreatív, igazán egyedi ötletei vannak. Nyilván van olyan helyzet is, amikor azt mondják “mami, most ne”, természetesen ezt minden helyzetben tiszteletben tartom!

 

 

Nagy valószínűséggel az ízlésem és a képeim tartalma nem fog változni, de arra mindenképpen vágyom és törekedni fogok, hogy egyre minőségibb eszközökkel, minél színvonalasabb és igényesebb fényképeket készítsek a jövőben.

4 hozzászólás

 1. apuci.blog

  Köszi az írást! 🤗
  Ez a blogbejegyzés úgy érzem, egy kicsit az én zaklatásomnak is köszönhető! 😅

  • Szentjobbi Kriszta

   Ne gondold, bár te is benne voltál :)! Ha látnád a postafiókom tartalmát… Egyébként kimondottan szeretem, amikor kérdeztek, mert így célirányosan születnek a posztok ;)

 2. Johanna

  Nagyon jól komponálod a fotóid :-) Az új gépedről írnál pár infót? Típus, beváltotta-e a reményeidet, illetve meg vagy-e elégedve a választásoddal.
  Köszi

 3. Ágnes

  Nagyon tetszik. :) A fénykepezőgépedről tudnál pár konkrétabb infóval szolgálni? :) Köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.