Család

Játékaink, csak természetesen!

Amikor a játékainkra gondolok elsősorban mindig természetes alapanyagú, visszafogott mintázatú és halvány színű tárgyak jutnak eszembe…. Például: gyapjú, selyem, fa, kő, méhviasz. Első gyerkőcünk születése óta tudatosan figyelek arra, hogy mit engedek be az életükbe, ezt azóta is próbálom tartani (több kevesebb sikerrel). Mivel a kisgyermek érzékleteiben él, ezért kimondottan kerülöm a rossz minőségű műanyag, hamar elromló, mindenféle hangot adó, ronda esetleg agresszív küllemű kütyüket. Azt el kell mondjam, hogy jó minőségű műanyag dolgok (igaz, minimális mennyiségben )nálunk is megtalálhatóak, mint például a Lego vagy a Schleich kézzel festett meseszép figurái.  Fontos még számomra, hogy fejlettségi szintjének megfelelő játékok vegyék körül a gyerekeket, a ‘kevesebb néha több’ elve számomra mindenképpen mérvadó, ami megtámogatja a gyermeki fantázia gazdagabb érvényesülését. A gyerekszobáinkban mondhatni kevés játékszer található, nincsenek nagy kupacok felhalmozva, véleményem szerint mindez elmélyültebb játékra és nagyobb figyelemre készteti a csemetét.

Megmutatom nektek, hogy az én két kisebbik gyerkőcöm mivel játszik a legszívesebben, amiben vannak régi (több éves) és új játékok is egyaránt:

A babaházat és az öltöztethető Waldorf babákat mindkét lányom imádja (bár  Zselyke érdeklődése a korának köszönhetően már más irányt vett ).

 

Szerepjátékok elengedhetetlen kellékei a kard, a pajzs, a vessző paripa, a koronák (filc anyagból varrva) a fátyol és a tisztán szóló hangszerek.

 

Grimm’s fa óriás szivárvány abszolút kedvenc korosztálytól, nemtől függetlenül :) .

 

A fa-  járművek, figurák, állatok, kardok, fegyverek Zsigmond fiam liblingjei. Itt érdekesség, hogy a hajókat a gyerekeim készítették az óvodában, mint vizsgamunkát az utolsó ovis évükben.

 

A varázspallót az összes gyerekem használja, sokszor veszekedésre ad okot, hogy egy darab van belőle :)  (állva, ülve, fekve, hídnak és még sorolhatnám…) Zselyke ezen hintázva, egyfajta ritmust adva a tanulásnak mormolta a szorzótáblát ;). Mögötte nem elhanyagolható az egyszerű kiskonyha, amiben minden nap szívesen főzőcskéznek.

 

Az elmaradhatatlan golyópályák, amik nem mai darabok :). Az egyik egy kisebb, egyszerű, nem sok tennivaló van vele, mégis mókás ahogy a golyók gurulnak le rajta. A másik egy komolyabb darab, különálló részekből, számtalan variációban összeépíthető pálya, ami Zsiga játéktárát bővíti.

 

Nálunk évek óta mindennapos a kuckózás, úgyhogy beszereztünk egy új indián sátrat és sok pihe puha cukiságot hozzá (babyberry és barátai). Annyira bírom, hogy a lányok szépen elrendeznek mindent, amikor játszanak benne, ellenben Zsiga kidobálja a párnákat és berendezi a fegyvereivel. Abban a pillanatban teljesen más szerepet és minőséget kap a sátor :)

Nagyon nehezen hagyom abba ezt a bejegyzést, mert annyi mindent mutatnék még nektek, ami a szívünk csücske, akár a nagyobb gyerekek repertoárjából, könyvek, társasok és még sorolhatnám! Na, majd legközelebb… :)

/A legvégére egy könyv, ami hasznos lehet nekünk szülőknek: Kim John Payne- EGYSZERŰBB GYERMEKKOR!/

 

 

 

 

6 hozzászólás

 1. Rebeka

  Nagyon örülök ennek a bejegyzésednek is. Hasonló az ízlésvilágunk. Utálok mindent ami műanyag, harsány és sokféle színű. Az üzletek nagy többsége sajnos ezekkel van tele, babahinta, játszószőnyeg ezerféle rikító színben, amit nagyon nem akarok beengedni az otthonunkba. Azt vettem észre, hogy az öt hónapos pici babámnak a színesebb dolgok keltik fel az érdeklődését. Születése óta azon gondolkodom, hogy milyen hatással lesz a babám fejlődésére ha nemet mondok a sok színes kütyüre. Nagyon sokat rágódom ezen. Tényleg be kellene engednem az életünkbe az ezerféle színű játékokat a fejlődése érdekében? Ellenkező esetben felnőttként ő is a visszafogott színeket kedveli majd? Nagyon sok a kérdés bennem. Ha a waldorf nevelési módszerről olvasok könyveket, megtalálom a válaszokat ezekre a kérdéseimre? Másrészt megerősítés nekem az, hogy látok ellenpéldát is az insta oldaladat követve. Nagyon örülök, hogy rátaláltam :)

 2. Bea

  Köszönöm, szuper, gyönyörű, harmonikus. Meg is van, hogy mit kap az 1 éves kisfiam szülinapjára. ☺

 3. Linda

  Most hogy nálatok is megint van kisbaba, írnál arról is, hogy a kisbabának milyen nézegetnivalókat, játékokat adsz?

 4. Tünde

  Kedves Kriszta!
  Köszönöm, hogy olvashattam a játékaitokról. Remek ötleteket adott és le is csaptunk egy mini csocsóasztalra a fiúknak (7 év korkülönbség, mozaikcsalád :)) és Apa is lázba jött tőle.
  Lassan hét éve nincs tévéadásunk, csak egy szép tévénk a szekrényben. Legoink vannak és gömbfocink és kártyák. Nem volt mindig így, de az gondolom, hogy törekedni kell egy lassabb, kiszámíthatóbb, érzelmileg átélhetőbb életre. Az Egyszerűbb gyermekkor pedig nagyon klassz könyv, jó iránymutatás :).
  Még egyszer köszönve, hogy megosztod a gondolataid, üdvözlettel: Rácz Tünde

 5. Exner Edit

  Tenyleg gyonyoruek a jatekok. 4 gyerekes anyuka vagyok, 4-bol 2 mar waldorfos volt ovodas kortol erettsegiig. Halasak erte mind a ketten. :) A termeszetes jatekok nagyon hasznosak, tapasztalatbol mondom.

 6. Judyt

  Az E.Gy. nekem is alapkönyv,nagyon szeretem a szemléletét és igyekszem minél több fronton tartani kisfiam születése óta. Sajnos nagyon nehéz, mert első unoka/unokaöccs minden téren és még él a családban a “gyereknek játék kell” mondás… Azért szerencsére sikerül minimalizálni és én is azt tapasztalom,hogy a kevesebb több elve alapján ez a gyerekekre is jó hatással van :) A varázspalló nagy vágyam,de férjem még ellenáll :D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.