Család

Kamaszkor küszöbén

Úgy hiszem, családi életünk mostanság elég nagy változások elé néz. Itt nem az ötödik gyermekünk érkezésére gondolok, sokkal inkább egy élethelyzet, korosztály váltás az, ami többször ledobja nálam a láncot :) .

Nincs mit tenni… az időt megállítani nem lehet!  Zsombor fiam visszavonhatatlanul elkezdett kamaszodni, amivel fenekestül felforgatja mindennapjainkat. Az én tinédzserkori önmagamból kiindulva, (drága mindent kibíró szüleim, ezúton is ölelés nekik :-) ) nem lesz egy gyalog galopp, de bízom a kapcsolatunkban és abban, hogy az ösztöneim most sem hagynak cserben.

Nagyon érdekes látni elsőszülött fiam testi, hormonális és viselkedésbeli változásit, mindazonáltal élvezem ezt az állapototot, mert teljesen új arcát ismerem meg. Zsombor nálunk úttörő életünk megannyi területén, ugyanis általa váltunk szülőkké, ő mutatta meg nekünk a kacifántos dackorszakot, az első óvódás és iskolás éveket és vele éreztük először azt a mély, megfogalmazhatatlan szeretetet, ami gyerek és szülője között adatik meg.
Ebből kiindulva nincs könnyű helyzetben ő sem, hisz mindent vele élünk meg először, úgymond rajta “gyakorlunk”, általa tapasztalunk és próbálunk mindent a lehető legjobban megoldani.
Éppen ezért ez a viharos kamaszkor számunkra is teljesen ismeretlen szituációkat szül. Hiába olvas az emberleánya okosabbnál okosabb nevelési, pszichológiai vagy fejlődéslélektanról szóló könyveket, erre nem lehet felkészülni!

Vannak pillanatok amikor igenis kétségbe esek, mivel azt látom, ez a drága gyermek csak a dacolás kedvéért mond ellent vagy válaszol olyan flegma, bicskanyitogató stílusban, hogy legszívesebben az asztalra csapnék egy baromi nagyot, hogy “Na ne már, édes kisfiam!” Hogy őszinte legyek ezt néhanapján meg is teszem, ugyanis fenemód jól esik kimutatni, hogy betelt a pohár és nem csúszik át nálam sem minden a küszöb alatt.

Persze az éremnek két oldala van, nem tudok csak negatív élményeket írni a kezdődő tinédzser korról, mert legalább annyi fantasztikus, pozitív hatása is megjelent az életünkben. Imádom az esti beszélgetésinket, már nem gyerekes hangvételűek, tele vannak komoly fiatal felnőtt gondolatokkal, amelyektől teljesen ki vagyok olvadva.

Szuper jó viszonyban vagyok a barátival, osztálytársaival, egész kicsi koruk óta ismerem őket, ennek köszönhetően többször szoktak nálunk aludni, mindennek szenzációs a részese lenni. Fantasztikus a humoruk, megváltozott a lányokhoz való hozzáállásuk, a világról alkotott képük, gondolkodásuk, amiket én élvezettel hallgatok és végtelen hálás vagyok, hogy feltétel nélkül a bizalmukba fogadtak. Tele lettek felelősségtudattal, ami hihetetlen mértékben van jelen a mindennapjainkban.

Bírom az apukájával való viszonyának alakulását, észrevétlenül nőtte ki magát apa kicsi fiából, férfi a férfival való kapcsolattá. Mondhatni igazi cinkos társak lettek, aminek előfordul, hogy én iszom meg a levét, mert elképesztő összhangban tudnak zrikálni, ellenben, ha le akarnak venni a lábamról, azt is végtelen profizmussal teszik :) Isti sokkal lazábban áll a megújult körülményekhez, irigylem is érte. Ő leginkább azt látja, hogy Zsoma, aki imád gitározni egy ideje már nem Gryllus Vilmost játszik, hanem Tankcsapdát, Eddát, leginkább rock zenét, amire módfelett büszke :) Mennyire szép, hogy egy családban másként van jelen az anyai és az apai pólus, mindkettő teljesen más minőséget képvisel, mégis az egyik elengedhetetlen a másik nélkül.

Határozottan hálás vagyok, hogy Zsoma még mindig szívesen vesz részt a családi programokban, legyen szó bármilyen tevékenységről, kirándulásokról, kulturális programról. Bár sejtem, hogy ez sem fog örökké tartani, éppen ezért igyekszem minden pillanatát kihasználni az együtt eltöltött időknek.

Zsomborral rendkívül imádjuk egymást, úgy érzem valóban mély és őszinte kapcsolat van közöttünk. Napjában még mindig többször megölel és elmondja, hogy “Szeretlek mamikám!” ezekben az ölelésekben érzem, hogy minden a legnagyobb rendben van, még ez a fránya, kacifántos kamaszkor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.