Család

Kedvenc mesekönyveink

Amikor nekiálltam ezt a posztot megírni, azt hittem, hogy egy pillanat alatt végezni fogok ezzel a bejegyzéssel, hisz  annál nincs könnyebb feladat, mint kiválasztani a kedvenc könyveinket. Ehhez képest csak álltam a roskadozó könyvespolcunk előtt és azt sem tudtam, mihez nyúljak. Mindet annyira szeretem és olyan szépek. Hirtelen azt éreztem, hogy az összeset szeretném nektek megmutatni… Ez persze lehetetlen, éppen ezért úgy érzem, hogy lesz ennek az írásnak még folytatása :) .

 

Próbáltam minél többféle mesekönyvet összeválogatni, mint korosztály, mint tartalmi és illusztráció szempontjából.

Rotraut Susanne Berner böngészőit a legkisebbeknek ajánlanám, de ez így nem teljesen fedné a valóságot. Nálunk ugyanis korosztálytól függetlenül mindenki szereti lapozgatni.

A Magyar népmeséket gondolom nem kell bemutatnom senkinek :). Azon felül, hogy a gyerekek imádják, megidézi a gyerekkoromat, amikor ebből mesélek nekik.

Tudom, hogy nagyon sok modern mondókázós és verselős könyv született az elmúlt években. Én mégis legszívesebben a régiekhez nyúlok vissza. Mint például Weöres Sándor Bóbitája vagy Ha a világ rigó lenne.

Szegedi Katalin könyvei is nagy liblingek. Lenka és Palkó története a barátságról és elfogadásról szól. Satoe Tone – Pipó utazásában a csodálatos illusztráció mindenkit lenyűgözött. Paksi Zoltán – Csillagmesék Csillaggyerekeknek könyvében izgalmas égi utazások során régi, titkos tanításokkal ismerteti meg az olvasót. Böszörményi Gyula – Emberek színe a hovatartozásról, a másságban rejlő értékekről és ezek elfogadásáról szólnak. Christl Vogl – Kedvenc meséim erdei tündérekről és manókról- megmutatja, hogyan gondoskodnak a virágtündérek a földbe került magokról és virágaikról. Véleményem szerint, egy varázslatos világot mutat meg a gyerekeknek :).

Szentkúti Márta néni mesekönyvei abszolút waldorfos világot tár elénk. A vörösbegy egy egész évkört mutat be nekünk, amit nem csak itthon, de az óvodában is szívesen mesélek a gyerekeknek. A benne található gyapjúképek Toll Tünde munkái.

Jakob Streit írásit nagyobbaknak ajánlanám. Puck, a törpe és második része Puck az emberek birodalmában 6 éven felüli csemetéknek való. Ha megkérdezem a gyerekeimet, hogy melyik történetet szeretik a legjobban, biztosan Puckot mondaná mindegyik. Ezt a két kötetet minden évben elolvassuk Márton nap környékén.

Jacob és Wilhelm Grimm két meséje méhviaszkrétával megrajzolt kiadásban szemet gyönyörködtető példányok.

A végére hagytam azt a két mesekönyvet, amivel én szívem szerint minden gyerkőcöt megajándékoznék, ha tehetném. Ezek a Királylány születik és a Királyfi születik… Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin elmesélik, hogy milyen kincset rejt a lányok szíve és a fiúcskáknak milyen titkokat mutattak meg az ég madarai mielőtt leszülettek a földre.

Remélem, hogy szeretni fogjátok ti is ezeket a kedves és szép történeteket.

 

1 Comment

  1. Zsófi

    A J. Streit könyveket hol vetted? Jelenleg sehol nem találok. A Louis Braile életéről szóló után nagyonmegtetszettek. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.